مدرس گرافیک در کارگاه خلق پوستر ایلام گفت:

هر پوستر یک رسانه است

هر پوستر یک رسانه است
مجتبی مجلسی، گرافیست برجسته کشور در کارگاه سه روزه خلق پوستر که به همت حوزه هنری ایلام برگزار می شود عنوان کرد: اگر امروز می بینیم که هنر گرافیک سطحی شده به خاطر سطحی شدن و به عمق نرفتن هنرمندان امروز است که به خاطر شتاب انگیز بودن زندگی امروزی، از هر هنری یک چیزی آموخته اند و تبدیل به اقیانوسهای کم عمقی شده اند که محتواهایی که تولید می کنند سطحی است.
سه‌شنبه ۳۰ شهريور ۱۴۰۰ - ۰۷:۲۰
کد خبر :  ۱۵۲۵۵۷

وی با تاکید بر این که فرآیند تولید تصویر در گرافیک دیزاین با دیگر رشته های هنری متفاوت است، عنوان کرد: نمی توان از ایده پردازی، اجرا و سایر مراحل هنر دیگر برای تولید اثر در رشته دیگر استفاده کرد.

وی سپس به توضیح تفاوتهای هنرمندان نسل کنونی با نسل پیشین پرداخت و گفت: یک انسان معاصر در طول یک روز به اندازه طول عمر یک انسان قرن 18 اطلاعات دریافت می کند و آنقدر تصویر می بیند که ذهنش به دو قسمت خودآگاه و ناخودآگاه تقسیم می شود لذا کار هنرمند گرافیست امروز نسبت به نسلهای گذشته بسیار سخت شده و صرفا با تسلط بر چند نرم افزار نمی تواند محتوای خلاقانه ایجاد کند.

مجلسی دو تبحر مهم در خلق پوستر را مهارت در تولید محتوای جذاب و نیز مهارت در اجرای آن دانست و گفت: نوشتن ایده ها باعث تخلیه دهنی و باز شدن فضای آن برای پذیرش کلمات و ایده های جدید می شود لذا باید توجه داشت که مسیر خلاقیت از روی کاغذ شروع می شود.

وی در برشمردن ویژگی، خیال پردازی، شجاعت و پررویی، شیدایی و نوگرایی از خصوصیات یک فرد خلاق است که به واسطه هر کدام از آنها می تواند ایده های نو و جالب پیدا کرده و اجرا کند.

این مدرس گرافیک دیزاین هر پوستر را یک رسانه دانست و گفت: در سه مرحله محتوا، مرحله فرم و مرحله اجرا و ارائه اثر می توان خلاق بود و البته برای رسیدن به خلاقیت نیازمند تکنیک نیز هستیم.


مجلسی در ادامه از بین تکنیکهای مختلف خلق پوستر، دو تکنیک را انتخاب و به توضیح و تمرین آن تکنیکها با هنرجویان کارگاه حول ایده های ایلام مهد پایداری و ایلام پایتخت خادمین سیدالشهداء پرداخت و گفت: حدود 30 روش در حوزه تکنیکهای ایده یابی و اجرا برای خلق پوستر داریم که در این کار گاه با دو تکنیک متن به تصویر و تکنیک اسکمپر آشنا خواهیم شد.

وی افزود: بهترین تکنیک که کاملا استاندارد و بومی هنر گرافیک دیزاین است، تکنیک متن به تصویر است که در گام اول آن باید بدانیم که چه می خواهیم بگوییم و در محتوا باید خلاقیت داشته باشیم که رسیدن به این مهم از پنج مرحله سوژه و مسئله، انتخاب زاویه دید به سوژه، مطالعه و جمع آوری اطلاعات، نوشتن سناریو و داستان پیامی که قرار است منتقل شود و در آخر، رسیدن به یک شعار یا کپشن برای پوستر است.

وی پیامی که باید توسط پوستر به مخاطب منتقل شود را دارای چند سطح دانست و توضیح داد: یک سطح آن داده صرف است، سطح دوم اطلاعات است که خیلی از پوسترهای ضعیف در سطح اطلاعات باقی مانده اند که باید به سطح سه که همان سطح دانش است برسند. سطح سه ترکیبی از اطلاعات و تجربیات است و سطح چهارم سطح خرد است که به درد مقوله طراحی پوستر نمی خورد.

مجلسی در توضیح تکنیکهای شعارنویسی در طراحی پوستر توضیح داد: استفاده از صنعت ایهام، صنعت وارونگی و تضاد، صنعت ریتم و تکرار و قافیه پذیری، صنعت واج آرایی و تشابه حروف، صنعتت جابه جایی و مراجعه به حافظه جمعی مردم از رایج ترین تکنیکهای خلق یک شعار خوب برای پوستر است.

وی سپس به تشریح گام دوم در تکنیک متن به تصویر پرداخت و گفت: گام دوم این است که چگونه ایده را به تصویر دربیاوریم و در واقع ما در گام اول برای مخاطب یک چرا می سازیم و در پلان دوم مخاطب که شعار را می خواند در کوتاه ترین زمان پیام را دریافت کرده و به جواب چرا می رسد.


وی افزود: از شعار انتخاب شده دو نشانه انتخاب می کنیم که یک پارادوکس ایجاد کند و برای این کار نیاز به تشکیل جدول نشانه ها و گسترش نشانه ها داریم و باید به نشانه های مجاور نیز توجه داشته باشیم و هر چه این جدول نشانه ها توسعه پیدا کند، مصالح بیشتری برای ایده پردازی و رسیدن به تصویر پوستر داریم.

مدرس گرافیک دیزاین تاکید کرد: در انتخاب نشانه ها برای خلق تصویر یک پوستر باید آنها شباهتهایی داشته باشند که بتوان آنها را با هم ترکیب کرد و دیگر اینکه از ترکیب این نشانه ها باید معنای جدیدی خلق شود.

مجلسی در بخش دیگر به توضیح تکنیک اسکمپر در خلق پوستر پرداخت و گفت: تکنیک اسکمپر کارخانه فرآوری نشانه ها برای خلق یک پوستر است و به زبان ساده دارای سه مرحله انتخاب نشانه بلاپذیر، تحت هفت بلا قرار دادن آن نشانه و امتحان اینکه آیا به مفهومی جدید می رسیم است.

وی در توضیح هفت بلایی که بر سر یک نشانه می آوریم تا در تکنیک اسکمپر به یک پوستر خلاقانه برسیم، عنوان کرد: بزرگ و کوچک کردن، جابجایی، وارونه سازی، حذف کردن، تقسیم کردن، تکثیر کردن و جان انگاری، روشهایی است که نشانه انتخاب شده را در معرض آنها قرار داده و سعی می کنیم که به ایده ای نو برسیم و با آن ایده پوستر خود را خلق کنیم.

ارسال نظر