جدال نظری درباره مضمون آفرینی در غزل معاصر
یاسمی : شاعر غزلسرا صرفا باید به انتقال حس و عاطفه به مخاطب فکر کند
قاسمی : غزل امروز دچار خمودگی و تکرار و گرفتار آسیب عاطفه زدگی و احساساتی گری شده است .
روز شنبه ۶ شهریور نشست " مضمون آفرینی در غزل معاصر " با حضور دکتر بهروز یاسمی شاعر و منتقد ، محمد علی قاسمی شاعر و نویسنده و دکتر بهروز سپیدنامه شاعر و استاد دانشگاه و جمعی از شاعران و علاقمندان به شعر در حوزه هنری استان ایلام برگزار شد .
در این نشست دکتر بهروز یاسمی شاعر شناخته شده کشورمان و کارشناس این نشست ، مضمون آفرینی را موضوعی مربوط به شاعران پیشین دانست و گفت : آخرین شاعرانی که خود را مقید به مضمون آفرینی می دانستند شاعران سبک هندی و در راس آنها بیدل و صائب تبریزی بودند . وی افزود : امروز دیگر مضمون آفرینی در غزل معاصر موضوعیتی ندارد . وی در پاسخ به گفته ی محمدعلی قاسمی شاعر و نویسنده صاحب نام ایلامی مبنی بر اینکه: مضمون آفرینی در این وانفسای غزل معاصر که در تکرار و احساساتی گری دست و پا می زند نیاز مبرم امروز ماست گفت : من مضمون به عنوان درون مایه را قبول ندارم و اصالت را به عاطفه و احساس می دهم . وی افزود : غزل باید به سمت ریشه های اصیل خود میل کند
در این نشست تخصصی محمد علی قاسمی نیز با بیان اینکه نیاز غزل معاصر رویکردی تازه و توجه به المان هاییست که جنبه های دیگری از زبان ، مضمون و تفکری درخور امروز را آشکار کند ، تلاش کسانی از جمله کسانی که تحت عنوان غزل معاصر دست به خلق ابداعاتی در غزل زده اند ستود و گفت : این تلاش ها می توانند دری به تازگی و نوآوری که نیاز جدی ادبیات ماست باز کنند . و بایسته است که ما اصالت را به نو آوری و خلق ظرفیتهای بدیع در این عرصه دهیم .
شاعر مجموعه شعر تورات تنهایی بر بسط بیشتر پویایی زبانی و فکری در غزل تاکید و اضافه کرد : الان چه در فضای غزل کشور و چه در استان ایلام بارقه هایی از حرکت در مسیر نوجویی و خلق آثاری ارزشمند در این زمینه دیده می شود .
دکتر یاسمی اما این تلاشها را تحمیل نگاهی غیر بومی و ناسازگار به غزل امرز دانست و تصریح کرد که غزل باید به شکل واقعی و رویکرد تغزلی و اصیل خود برگردد .
در این نشست تخصصی آقای دکتر بهروز سپیدنامه نیز با اشاره به تعریف های مختلف از مضمون در فضای ادبی گفت : تنها با تعریفی جامع و مانع از مضمون می توان جنبه های مختلف را کاوید . وی رویکردهای مختلف در غزل را به نفع جریان غزل امروز دانست و تاکید کرد : این جریانات متفاوت به بالندگی ادبی در کشور منجر خواهد شد .
این نشست با قرائت شعر شاعران حاضر به پایان رسید