کتاب معنا در معماری اثر مرتضی ملکی، در یافتن حقیقت والای معماری جدا از بحث قشری گری و جدا از نگاه رایج به معماری در ایران نسبت به معماری جهان نوشته شده است.
همه چیز در معماری از معنا شروع میشود. در حقیقت این معنا است که روح حاکم بر جوامع انسانی و هر چیز انسانی و دست ساخته وی حتی بناهای ساخته شده توسط انسان را تشکیل میدهد و اگر معنا نباشد، انسان از انسان بودن تهی میگردد.
اما موضوعی که ذهن معماران را همیشه به خود معطوف داشته و باعث برخورد آراء ایشان با یکدیگر میشود این است که بالاخره فرم باید از عملکرد تبعیت کند یا اینکه فرم باید تابعی از زیبایی باشد و عملکرد به تبع و در امتداد فرم پدید میآید.
کتاب معنا در معماری چهارمین کتاب مرتضی ملکی است که حاصل چندین سال تلاش وی بوده است. این کتاب حاصل ۱۸ سال فعالیت حرفهای در حوزه شهر و معماری است
کتاب معنا در معماری در حقیقت به تعبیر رئیس دانشکده معماری دانشگاه یادگار امام (ره) دل نوشتههای یک معمار است که البته به زبان عقلانی بیان میشود و نمیتوان برای آن مرجع و رفرنسی جز عقل و دل و میزان درونی حقیقتیاب خواننده بیان نمود.
این مسئله در ذات نوشتاری کتاب نیز مشخص است. که سبک پرداختی نوشتار همچون سینوسی در عمق و سطح مفاهیم شناور است. فصلها از یکدیگر جدا هستند و اما درون ساختار هر فصل به صورت یک خط منظم را طی میکنند.
کتاب شامل بخشهای زیر است:
فصل اول: الفبای معنا در معماری
فصل دوم: معنا در معماری مدرن و هزاره سوم
فصل سوم: معنا در معماری سنتی
فصل چهارم: معانی پیچیده در معماری و معماری مفهومگرا
فصل پنجم: الگوهای طراحی معناگرا
همانطور که از فهرست کتاب مشخص است