حنیفی: «سربازِ شال بلند» مدافع صلح و انسانیت است

حنیفی: «سربازِ شال بلند» مدافع صلح و انسانیت است
علیرضا حنیفی، کارگردان نمایش«سربازِ شال بلند» که این روزها در تماشاخانه ماه حوزه هنری روی صحنه رفته است، گفت: این اثر نگاهی جهانی به مقوله جنگ دارد؛ چرا که تمام دنیا همواره جنگ را تجربه کرده و می‌کنند.
دوشنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۹
کد خبر :  ۲۹۱۸۲

به گزارش سایت صحنه؛ علیرضا حنیفی، کارگردان نمایش «سربازِ شال بلند» که این روزها در تماشاخانه ماه حوزه هنری روی صحنه رفته است، گفت: این نمایش در مورد پسری است که از جبهه با مادرش تماس گرفته و از او می‌خواهد تا برایش شال ببافد؛ چرا که در جبهه‌های جنگ هوا رو به سردی است. این پسر به مادر می‌گوید که تا شال آماده شود من نیز به خانه می‌آیم و شال را از شما تحویل می‌گیرم. اما پسر تا سال‌ها برای تحویل گرفتن شال به خانه نمی‌آید و مادر نیز همواره به بافت شال ادامه می‌دهد و انتظار بازگشت فرزندش را می‌کشد.

حنیفی افزود: مخاطب در این نمایش با پدر و مادری روبه‌رو می‌شود که در انتظار فرزند خود زندگی را سپری می‌کنند. در حالی‌که این دو نفر نیز چند سال است فوت کرده‌اند.

وی در مورد محتوا و درون‌مایه تازه‌ترین اثر روی صحنه خود گفت: اصل و اندیشه نمایشنامه و قصه این اثر در دفاع از مادرانی است که در انتظارند و چشم به راه بازگشت فرزند و یا فرزندانشان از جنگ هستند. فرقی نمی‌کند که این جنگ دفاع مقدس ما باشد و یا حمله سربازان عراقی به ایران و در مورد سربازان و لشکریان درگیر در واقعه سوزناک کربلا باشد. جنگ جنگ است و مادرانی در این جنگ‌ها، چه حق و چه باطل، چشم به راه فرزندان‌شان هستند. این‌بار نمایشنامه‌ای را نوشته و روی صحنه برده‌ام که تمام و کمال به صلح می‌پردازد و خواهان آن است. این بار به سرنوشت مادرانی پرداخته‌ام که در این جنگ‌ها آسیب می‌بینند و درد می‌کشند. از سویی دیگر مادر در این نمایش نمادی از وطن است که با هر جنگی آسیب می‌بیند. به این ترتیب وطن همیشه نگران وطن است.

حنیفی افزود: نمایش «سربازِ شال بلند» نگاهی جهانی به مقوله جنگ دارد؛ چرا که تمام دنیا همواره جنگ را تجربه کرده و می‌کنند. اما واقعا جنگ برای چه؟ آیا نمی‌توان از صلح سخن گفت؟ تمام انسان‌های روی زمین از جنس خاک‌ هستند. این کره خاکی نیز مال همه ما آدم‌هاست. «سربازِ شال بلند» شامل گفته‌هایی است که جهان را به داشتن دنیایی بدون مرز و محدوده دعوت می‌کند. دنیایی بدون جنگ و اعلام تصاحب هر نقطه‌ای از زمین خاکی را برای مردم دنیا طلب می‌کند. این نمایش خدا را مالک اصلی هر ذره از دنیا می‌داند و جنگیدن برای آن را بی‌معنا می‌شمارد.

این نویسنده اثرگذار در تئاتر دفاع مقدس کشور گفت: مادر در این نمایش هنگام بافت شال از فرزند سرباز خود می‌خواهد که وقتی هوا سرد شد، شال خود را به سربازی که اسلحه خود را به سوی وی نشانه گرفته بدهد تا او نیز از سرما در امان باشد؛ چرا که مادر انسانیت را به فرزندش گوشزد می‌کند.

حنیفی که نمایشنامه‌هایش همواره از دیالوگ‌های خارق‌العاده و جذاب سود می‌برد ادامه داد: نگاه من در این نمایش به هر قدم از کره زمین است. نمایش«سربازِ شال بلند» خدا را حرمت قرار داده و در راستای وجود او سخن می‌گوید. خدایی که پس از خلق انسان به آن افتخار کرد و دیگر آفریده‌های خود را به تعظیم در برابرش فراخواند.

وی هدف نگارش و تولید این نمایش را در ابعاد جهانی معرفی کرد و گفت: می‌خواهم تا با این نمایش به مردم جهان و جامعه بشریت پیغام دهم که محبت را مبنای وجودی و زندگی خود قرار دهید. در این صورت است که دنیا بهشت خواهد شد و خداوند نیز به انسان همچنان‌که هنگام خلقت‌ آن به وجد آمد، افتخار خواهد کرد.

حنیفی در مورد شیوه اجرای این نمایش گفت: این نمایش در نگاه اول به ظاهر رئال است. اما در شیوه اجرایی آن به سوررئال نیز نزدیک شده است؛ چرا که در پایان نمایش سرباز در حالی‌ که استخوان‌های خود را در آغوش گرفته و حمل می‌کند، به خانه و وطن خود باز خواهد گشت.

وی در مورد طراحی صحنه تازه‌ترین اجرای نمایش صحنه‌ای خود گفت: علاقه‌ بسیاری داشتم تا با تعدادی شال که از میان تماشاچیان عبور می‌کند رنگ و فضایی ملموس‌تر به نمایش خود بدهم. اما به دلیل کمبود بودجه لازم برای این کار نتوانستم.

حنیفی در پایان گفت: یکی از پیام‌های این نمایش که در ذهن پرورانده و در اجرای نمایش «سربازِ شال بلند»  به کار گرفته‌ام تلنگری به خودمان است. تلنگری به هر انسانی که در این سرزمین زندگی می‌کند. چرا که این سرزمین تنها به ما اختصاص ندارد. بی‌تردید در آینده انسان‌هایی در این سرزمین زندگی خواهند کرد. این سرزمین متعلق به آیندگان است. پس چرا قدر جوانان و هموطنان کم سن و سال خود را نمی‌دانیم. در این نمایش بخشی از این مطلب با حضور نوازنده‌ای که در گوشه‌ای از صحنه نشسته است بیان می‌شود؛ چرا که نوازنده دختری نابینا است. این دختر نمادی از مادران آینده این خاک است. اگر بخواهیم با خودخواهی‌هایمان به زندگی در این سرزمین ادامه دهیم آیندگان‌مان را فلج خواهیم کرد. پس بیاییم همه انسانیت را قدر بدانیم و آن را سرلوحه زندگی قرار دهیم.

گفتنی است، علیرضا حنیفی، سحر صفانیا، شراره مرادی و مصطفی پارسایی بازیگران این نمایش هستند.

یادآور می‌شود، «سرباز شال بلند» به نویسندگی و کارگردانی علیرضا حنیفی تا ۱۰ مهر هر روز ساعت ۱۸:۳۰ در تماشاخانه ماه حوزه هنری به نشانی خیابان سمیه، نرسیده به پل حافظ روی صحنه خواهد رفت.

انتهای پیام/

ارسال نظر