محسن مومنیشریف با حضور در برنامه تلویزیونی «چشم شب روشن» درباره هنر انقلاب اسلامی و سالروز شهادت سیدمرتضی آوینی سخن گفت. رئیس حوزه هنری درباره نامگذاری 20 فروردینماه به عنوان سالروز هنر انقلاب اسلامی، اظهار کرد: بعد از شهادت سیدمرتضی آوینی به درخواست هنرمندان حوزه هنری و دیگر هنرمندان متعهد کشور، این روز، به عنوان سالروز هنر انقلاب اسلامی نامگذاری شد.
وی ادامه داد: سالهای بعد که ماجرای انرژی هستهای پیش آمد، مشخص نیست که به چه دلیل این روز، به نام روز انرژی هستهای نامگذاری شد و گلایه ما هم به همین جهت است و روز هنر انقلاب اسلامی در تلاقی با روز انرژی هستهای به درستی در رسانهها دیده نمیشد. البته خوشبختانه در سالهای اخیر، روز هنر انقلاب، به هفته وسعت پیدا کرده است و در این هفته به دستاوردهای ادبی و هنری انقلاب اسلامی اشاره داریم و درباره ویژگیهای این نوع از ادب و هنر توجه داریم.
مومنیشریف همچنین گفت: هر انقلاب سیاسی، انقلابی در عرصه فرهنگ هم به دنبال دارد. این اتفاق در ایران هم رخ داد و در همه مسائل مملکت تاثیرگذاشت. انقلاب اسلامی ایران، پیش از اینکه سیاسی باشد، انقلابی فرهنگی بود و ریشه در فرهنگ مردم داشت. انقلاب اسلامی هنر را به میان مردم آورد و مردمی بودن از ویژگیهای هنر انقلاب اسلامی است. یکی از ویژگیهای مکتب هنر انقلاب اسلامی، رازآلودگی است. همچنین اسوهها باید معرفی شوند و پرداختن به قهرمانها از ویژگیهای مکتب هنر انقلاب اسلامی است و از توصیههای قرآن است که اسوهها زنده باشند و به مردم معرفی شوند.
رئیس حوزه هنری خاطرنشان کرد: یک انسان مسئول نمیتواند نسبت به جامعه، بیتفاوت باشد. در حوزه هنری بخشی از وظیفه ما وجود نگاه انتقادی در آثار است و این به معنای نگاه سیاسی در هنر نیست. هنرمندان و ادبا، افقهای آینده جامعه را مشخص میکنند و باید دغدغهمند باشند.
وی با تاکید بر اینکه معتقدیم مکتب ادبی و هنری انقلاب وجود دارد، اظهار کرد: تصور میکنم این وظیفه دانشگاهیان است که چنین مکتبی را تبیین و تشریح کنند. دانشگاهیان مسائل را رصد میکنند و باید در این زمینه کار کنند. البته در سالهای اخیر مقالات و رسالههایی نوشته شده است. کسانی پایاننامههای دکترای خود را با موضوع هنر انقلاب نوشتهاند و با مشورت پژوهشگاه حوزه هنری 52 مقاله دکتری درباره مسائل مختلف هنر انقلاب داشتهایم.
این نویسنده انقلاب اسلامی همچنین با اشاره به اینکه شهید آوینی هنرمند متفکر و نظریهپرداز هنر انقلاب بود، افزود: ایشان هم اهل عمل و هم اهل نظر بودند. در سالهای آخر عمر شریفشان مقالاتی که نوشتند، در شناساندن ادبیات انقلاب اسلامی و همچنین شناساندن خودشان خیلی کمک کرد. من در 3 سال آخر عمر شهید آوینی با ایشان در حوزه هنری همکار بودم. آوینی 3 ویژگی داشت. یکی از این ویژگیها، باورهای ایشان بود. ایشان انسانی مومن و معتقد به جهانبینی اسلامی بودند و از این منظر به جامعه و عالم نگاه میکردند و به آینده زمین و دنیا بسیار امیدوار بودند. همچنین ایشان انسانی اخلاقی و در کنار آن شخصیتی دانشمند بودند. بهویژه درباره فرهنگ، تمدن و هنر غرب و عرفان و تمدن اسلامی بسیار خوانده بودند.
وی ادامه داد: آوینی در حوزههای مختلف هنر، فعالیت داشتند و اینگونه نبود که تنها به مستندسازی مشغول باشند. به یاد دارم که یک بار کتاب «آسیا در برابر غرب» مرحوم شایگان را به عنوان اثری خواندنی معرفی میکردند.
رئیس حوزه هنری همچنین درباره نحوه انتخاب چهره سال هنر انقلاب اسلامی، گفت: چند سال است که چهره هنر انقلاب اسلامی را حوزه هنری انتخاب میکند. انتخاب این چهرهها، بر اساس اجماع خبرگانی است و 50 نفر از متخصصان کار در حوزههای مختلف فرهنگی و هنری نظر میدهند. چند ویژگی مد نظر است و این هنرمند، نخستین کارش باید در حوزه گفتمان انقلاب اسلامی باشد و همچنین دارای مخاطب فراوانی باشد و سوم این که جریانساز باشد. با این نگاهها، عزیزان ما در انتخاب چهره، 14 نفر را معرفی کردهاند و در مرحله بعدی 5 نفر نامزد نهایی شدند و در مراسم اختتامیه، چهره سال 96 هنر انقلاب معرفی میشود.
گفتنی است، ویژه برنامه های هفته هنر انقلاب اسلامی از دوشنبه 20 فروردینماه در حوزه هنری آغاز شده و تا 26 فروردینماه ادامه خواهد داشت.