علی اسلامیمقدم، هنرمند نقاش، دیدگاهش را در زمینه استفاده از ظرفیتهای هنر در پرداخت به موضوع وحدت در جامعه اینگونه ارائه کرد: اگر هنر برگرفته از نگاه توحیدی به انسان باشد میتواند هنر متعهد هم باشد.
این هنرمند نقاش در هفته وحدت و مبعث رسول اکرم(ص) در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری حوزه هنری ابتدا در توضیح بیشتر بحث وحدت و پرداخت به آن در حوزه هنر، بیان کرد: مسلما این امکان وجود دارد که از ظرفیتهای هنر در پرداخت به چنین موضوعی استفاده کرد اما اینکه چطور میشود به این موضوع پرداخت، هر هنرمندی راهکار و بنیه فکری خودش را دارد و از همان روشها استفاده میکند. بنابراین پرداخت به این ماجرا در هنر بستگی به شیوه برخورد هنرمند با کار و یا نگرش کلیاش به این قضیه دارد.
وی افزود: به طور خاص میشود در بخش نقاشی از یکسری عناصر برای بیان بهتر موضوع وحدت استفاده کرد، موضوعاتی مثل در کنار هم بودن مردم، روابطشان باهم در زندگی و درواقع منشا اعتقادی افراد، به نظرم تمام این مسائل میتوانند عومل شکلگیری آثار هنری برای نشان دادن وحدت در جامعه ما باشند. به نوعی میتوان به شکل نمادین و یا کلیتر و همچنین مستقیم و غیرمستقیم اینگونه مسائل در حوزه نقاشی گنجانده شود که این دیگر بستگی به نگاه و عمق نگاه هنرمند به موضوع دارد.
این هنرمند همچنین درباره اینکه اساسا هنر متعهد را دربیان وحدت اجتماعی چگونه تفسیر میکند، پاسخ داد: شخصا این موضوع را در همان نگاه انسانی به مقوله هنر خلاصه میدانم که درواقع آن نگاه هم برگرفته از نگاه توحیدی به مقوله انسانیت است؛ اگر هنر برگرفته از نگاه توحیدی به انسان باشد میتواند هنر متعهد هم باشد.
وی در ادامه در زمینه اینکه با توجه به گستره فضای مجازی و تنوع هنرهای موجود، آیا خلق اثر برای ارائه در فضای مجازی ضروری است و در این صورت بیان هنری در این فضا با دیگر فضاها چه تفاوتی دارد؟ توضیح داد: به لحاظ ضرورت که به نظرم صددرصد ضرورت دارد؛ چراکه در حال حاضر بخش مهمی از ذهن مردم امروز و بهخصوص افرادی که حداقل میخواهند روشنفکر باشند، به فضای مجازی سرگرم است و بهشدت به این فضا رجوع میکنند و به نوعی خواسته و ناخواسته هرکس درگیر این فضا میشود. بنابراین مردم با نگاههای فکری و اعتقادی خاص به شکل مستقیم با فضای مجازی کار میکنند. به همین خاطر ضرورتش بیشتر حس میشود و در این میان هنر بستر مناسبی است، چون در هر لحظه در همه جای دنیا میتواند در معرض دید قرار بگیرد. درواقع یک هنرمند با محدودترین ابزار هنریاش میتواند در فضای مجازی تاثیر مداومی را ایجاد کند. البته به شرطی که خودش وحدت فکری مشخص و برنامهریزی مدونی را داشته باشد که اگر اینطور باشد میتواند خیلی موثر باشد.
اسلامیمقدم در پایان صحبتهایش در پاسخ به اینکه چگونه میتوان در بیان مسائلی چون وحدت از کلیشههای رایج دوری کرد و در عین حال موضوع را در یک اثر هنری به خوبی به مخاطب القاء کرد، خاطرنشان کرد: به طور کلی اگر بخواهیم از کلیشهها دور باشیم، باید با موضوع هنر خیلی ریشهای، عمیق، با اندیشه و با شعور برخورد کنیم؛ ضمن اینکه یک هنرمند علاوه بر این نوع نگاه باید جایگاه خودش در هنر بدون ریا و خودنمایی پیدا کند و از پشتوانه قوی فکری و ریشهای برخوردار باشد تا اثرش بهدور از کلیشه و تکرار باشد. زمانی کلیشه در آثار هنری پدید میآید که هنرمند خودش توان اندیشیدن و انتخاب نداشته باشد و ناخودآگاه از هر اثر دیگری تاثیر میپذیرد و دچار تکرار میشود، بنابراین یک هنرمند ابتدا باید خودش و جایگاهش را پیدا کند و در عین حال باورهایش را عمیقا بشناسد تا بتواند در خلق آثاری ناب موثر باشد.