با نقاشی ایرانی حرف جدیدی می‌زنم / روایت محمد مستان‌دهی از نمایشگاه "رستاخیز" در گالری نگاه

با نقاشی ایرانی حرف جدیدی می‌زنم / روایت محمد مستان‌دهی از نمایشگاه
محمد مستان‌دهی در نقاشی‌های خود با استفاده از فضای نگارگری ایرانی به بیان مفاهیم معاصر می‌پردازد.
يکشنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۲
کد خبر :  ۱۹۸۹۵

مجموعه‌ای از نقاشی‌های محمد مستان‌دهی با نام "رستاخیز" از 14 مهرماه در گالری نگاه به نمایش درآمده است. این هنرمند در چهارمین نمایشگاه خود 14 اثر نقاشی را به نمایش گذاشته که با تکنیک اکریلیک روی بوم خلق شده‌اند.

مستان‌دهی در گفت‌وگو با هنرآنلاین در مورد نحوه شکل‌گیری آثارش گفت: من معمولا طراحی‌های آزاد بر اساس مکاتب نگارگری انجام می‌دهم و در حین این کار مفاهیمی در ذهن من شکل می‌گیرد و به این فکر می‌کنم که چگونه می‌توانم آن نگارگری‌ها را تغییر دهم. در واقع این آثار نگارگری برای من بهانه است تا فضاهایی جدید ایجاد کنم.

مستان‌دهی در مورد علاقه‌مندی خود به نگارگری گفت: فعالیت هنری خود را با نقاشی ایرانی آغاز کردم و در این زمینه آموزش دیدم، اما فضاهای رایج گل و مرغ و... دغدغه من نبود. آن زمان به کارهای معاصر علاقه داشتم اما شناختی از مکاتب نگارگری نداشتم. زمانی که با مکاتب نقاشی ایرانی مانند صفویه، تبریز و...  آشنا شدم فهمیدم بسیار غنی‌تر و جذاب‌تر از آثار نگارگری معاصر هستند. وقتی به مشق کردن این مکاتب پرداختم دغدغه‌های شخصی در من به وجود آمد و گاه مفاهیم جدیدی در اتودهایم ایجاد می‌شد. پس تصمیم گفتم با نقاشی ایرانی حرفی جدید بزنم و آن را به روز کنم.

او با اشاره به مجموعه‌های قبلی خود گفت: گاه مفاهیم طنز یا موضوعات اجتماعی در آثارم دیده می‌شد اما قصدی برای این کار نداشتم. در واقع فقط مشغول جست‌وجویی شخصی بودم تا ببینم با این فیگورها، چشم‌های بادامی، لباس‌ها و... چه چیزهای دیگری را می‌توان بیان کرد.

مستان‌دهی افزود: قبلا تعصب بیشتری روی نقاشی ایرانی داشتم و برایم فضایی آرمانی بود. کم‌کم احساس کردم این فضا جای کار زیادی دارد و می‌توان آن را شخصی‌سازی کرد، اما روی آن فکر نشده و ناب مانده است.

او با بیان اینکه اصلا از تکنیک‌های نگارگری در آثاش استفاده نمی‌کند گفت: مواد کار من عوض شده و با اکریلیک روی بوم کار می‌کنم. به آن پرداخت‌های مینیاتوری و ظرافت هم در کارم نیاز ندارم. به نظر من نوآوری هنرمندان معاصر در نگارگری فقط به دخل و تصرف در تکنیک و اجرا محدود شده است اما برای من این مسایل مهم نیست و فقط قالب تصویری این نقاشی‌ها برایم مهم است تا با آن حرف جدیدی بزنم.

این هنرمند که کارشناس هنر اسلامی با گرایش نگارگری از دانشگاه هنر اسلامی تبریز است اظهار کرد: یکی از مشکلات بزرگی که در فضای نقاشی وجود دارد این است که هرگاه بخواهید کار جدیدی انجام دهید با آن مخالفت می‌شود. من از جانب نگارگرها طرد شدم چون عقیده دارند کار من نگارگری نیست و هم از جانب نقاش‌ها پذیرفته نمی‌شوم چون کارم را نقاشی نمی‌دانند. هنوز هم خیلی از گالری‌ها این کارها را پس می‌زنند چون فضا برایشان غریب است. به نظر من  فضای هنری باید آغوش بازتری برای کارهای جدید داشته باشد.

مستاندهی افزود: استانداردهایی در فضای هنری جا افتاده که بعضی از آنها اصلا پایه و اساسی در تاریخ هنر ندارند و فقط محصول شرایط بازار و فروش است. در نتیجه برای منتقد و مخاطب جا افتاده است اثری که فروش برود کار خوبی است و کاری که فروخته نشود ضعف دارد.

نمایشگاه نقاشی محمد مستان‌دهی با نام "رستاخیز" تا 26 مهر در گالری نگاه واقع در خیابان مطهری، خیابان جم (فجر)، خیابان غفاری، شماره 644 میزبان علاقمندان به هنر است.

 

 

 

 

 

   

ارسال نظر