محمدرضا دوست‌محمدی:

بخش ویژه طراحی پوستر «مدافعان حرم» ادای دین سوگواره هنر عاشورایی به شهدا و رزمندگان است

بخش ویژه طراحی پوستر «مدافعان حرم» ادای دین سوگواره هنر عاشورایی به شهدا و رزمندگان است
دبیر هنری یازدهمین سوگواره بین‌المللی هنر عاشورایی با اشاره به افزوده شدن بخش ویژه «مدافعان حرم» در رشته پوستر دراین خصوص گفت: انطباق محرم و هفته دفاع مقدس فرصتی است که شاید در سالهای آینده اتفاق نیافتد از این رو به جهت ادای دین به شهدا و رزمندگان مدافع حرم، بخش ویژه «مدافعان حرم» را در نظر گرفتیم؛ چراکه اگر بخواهیم تجسمی از تاسوعا و عاشورا و جنگ حق علیه باطل را درک کنیم، یکی از نمونه‌های بارز آن، دفاع از حرم اهل بیت(س) در عراق و سوریه است.
سه‌شنبه ۰۴ مهر ۱۳۹۶ - ۱۵:۲۵
کد خبر :  ۱۹۶۷۶

 دبیر هنری یازدهمین سوگواره بین‌المللی هنر عاشورایی با اشاره به افزوده شدن بخش ویژه «مدافعان حرم» در رشته پوستر دراین خصوص گفت: انطباق محرم و هفته دفاع مقدس فرصتی است که شاید در سالهای آینده اتفاق نیافتد از این رو به جهت ادای دین به شهدا و رزمندگان مدافع حرم، بخش ویژه «مدافعان حرم» را در نظر گرفتیم؛ چراکه اگر بخواهیم تجسمی از تاسوعا و عاشورا و جنگ حق علیه باطل را درک کنیم، یکی از نمونه‌های بارز آن، دفاع از حرم اهل بیت(س) در عراق و سوریه است.

به گزارش سایت مرکز تجسمی حوزه هنری، محمدرضا دوست‌محمدی، طراح گرافیک و تصویرساز و کارتونیست، دبیر هنری یازدهمین سوگواره بین‌المللی هنر عاشورایی با اشاره به آنکه دین یعنی شیوه زندگی کردن درست و آنگونه که خداوند دستور داده درخصوص مواجهه هنرمندان با موضوع دین گفت: دین، در تمام زندگی هنرمند می‌تواند جاری شود. در این میان هنرمند در مواجهه با موضوعات و مسائل مختلف ابراز نظر می‌کند و احساس خود را در قبال آن مسئله به مخاطب منتقل می‌کند. هنگامی که از عاشورا صحبت می‌شود، اینکه هنرمندان چگونه در مواجهه با آن قرار می‌گیرند، تعیین کننده‌است. چراکه برخی ممکن است از کودکی در مراسم رضه حضور داشتند و برخی از آن فاصله داشتند و به آن نزدیک نشده‌ باشند. هنرمند متناسب با آنکه چگونه با موضوع روبه رومی‌شود، احساس خود را بروز می‌دهد.

او ادامه داد: تاریخ نشان داده که هنرمندان، وقتی در مواجهه با عاشورا قرار گرفتند، یکی از احساساتشان این بود که در کدام لشگر، حق یا باطل، قرار می‌گرفتند. از جمله این سوالات در ذهن همه انسان‌ها تداعی می‌شود و هنرمند در برابر این سوال، اثر هنری خلق می کند که دریافت او از آن ماجرا را نشان می‌دهد.

دوست‌محمدی با اشاره به آنکه برخی نمادها و عناصر هنر عاشورایی در طول سالهای گذشته شکل گرفته‌اند، درخصوص خلق نمادهای بدیع و خلاقانه جدید اظهار کرد: تغییر یا تولید چنین عناصری کار ساده‌ای نیست؛ اما اگر صبور باشیم و تلاش کنیم، ممکن است نماد جدیدی تولید شود که مستلزم گذر زمان، درک شرایط زمانی و فرهنگی است و کار پیچیده‌ای است.

این هنرمند در ادامه به این نکته اشاره کرد که هنرمندان گرافیست از آنجایی که به نمادهای بصری برای خلق آثار خود نیاز دارند، می‌توانند به شعر و ادبیات رجوع کنند؛ چراکه در شعر و ادبیات شاهد بسیاری از استعاره‌ها و تشبیه‌ها هستیم که تصاویر جدیدی را به هنرمند پیشنهاد می‌دهد که می‌تواند برای تولید آثار جدید و خلاقانه، الهام بخش باشند.

دبیر هنری یازدهمین سوگواره بین‌المللی هنر عاشورایی یادآور شد: هنرمندان می‌توانند با مفاهیمی که در صدد خلق اثر پیرامون آن هستند، همراه شوند. به طور مثال امسال پیشنهاد داده شد که هنرمند به سراغ جملات، روایات و احادیث امام حسین(ع) برود، تا آرمان‌هایی که امام حسین(ع) درصدد آن بودند، از طریق خلق آثار هنری به مخاطب منتقل شود.

دوست‌محمدی همچنین در پاسخ به نقدهایی که درخصوص عدم حضور آثار سوگواره هنرهای عاشورایی در جامعه مطرح می‌شود اذعان داشت: همیشه این نقد وجود دارد که آثار هنر عاشورایی در نمایشگاه محصور می‌شوند و در  جامعه توسط مخاطب دیده نمی‌شود. بخشی از این امر به نبود ارتباط درست بین سازمان‌ها و تیم‌های اجرایی باز می‌گردد و بخش دیگر به سلیقه داوران و معیارهایی باز می‌گردد که آثار انتخاب شده به اندازه‌ای ابعاد تخصصی آن ارجحیت دارد که از درک بصری عموم جامعه فاصله می‌گیرد؛ چراکه نیاز به دانش گرافیکی بالایی دارند. گویی هنرمندان، آثار را برای عموم جامعه تولید نمی‌کنند، بلکه برای سایر هنرمندان تولید می‌کنند. چنین نگاهی سبب می‌شود تا مخاطب عام فراموش شود و مورد توجه قرار نگیرد.

او در ادامه با اعلام خبر انجام رایزنی با مسئولان زیباسازی شهرداری تهران به منظور نمایش آثار سوگواره هنرهای عاشورایی در سطح شهر گفت: قول همکاری از سوی مسئولان زیباسازی شهرداری تهران داده شده‌است و امیدواریم آثار ارسالی در قالب استاندارد آثار شهری باشد و بتواند با مردم ارتباط برقرار کند.

دبیر هنری یازدهمین سوگواره بین‌المللی هنر عاشورایی با اشاره به افزوده شدن بخش ویژه «مدافعان حرم» در رشته پوستر، ضمن اعلام این خبر که جوایز این بخش به طور جداگانه و معادل جوایز بخش پوستر سوگواره درنظر گرفته شده است، در خصوص این بخش گفت: انطباق محرم و هفته دفاع مقدس فرصتی است که شاید در سالهای آینده اتفاق نیافتد از این رو به جهت ادای دین به شهدا و رزمندگان مدافع حرم شدن بخش ویژه «مدافعان حرم» را در نظر گرفتیم. چراکه اگر بخواهیم تجسمی از تاسوعا و عاشورا و جنگ حق علیه باطل را درک کنیم، یکی از نمونه‌های بارز آن، دفاع از حرم اهل بیت  در عراق و سوریه است.

محمدرضا دوست محمدی متولد 1355، کارشناس ارتباط تصویری دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، کارشناس ارشد انیمیشن، دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران- پردیس هنرهای زیبا است.

وی در طول سال‌های فعالیت خود، برنده جایزه اول ششمین دوسالانه بین المللی کاریکاتور تهران، برنده جایزه ویژه هشتمین دوسالانه بین المللی کاریکاتور تهران بخش کمیک استریپ، برنده جایزه دوم نهمین دوسالانه بین‌المللی کاریکاتور تهران بخش چهره، برنده دو دوره جایزه بخش کاریکاتور جشنواره مطبوعات، برنده سه دوره جشنواره هنرهای تجسمی جوانان در رشته‌های کاریکاتور- تصویرسازی-پوستر، برگزیده اول گرایش تصویرسازی جشنواره مطبوعات کودک و نوجوان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شده است.

مدیریت هنری مجله سروش جوان، مدیریت هنری مجله همشهری جوان، سردبیری مجله جدید و مدیریت بخش تصویر‌سازی روزنامه جام جم از جمله سمت‌های این هنرمند تصویرگر و کارتونیست است.

 

 

 

 

 

 

 

  

ارسال نظر