مسئول واحد فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری گفت: تاریخ شفاهی به عنوان یکی از شاخه های تاریخ نگاری سال ها است که در کشور ما برای کمک به تکمیل سایر منابع تاریخ نگاری مورد توجه قرار گرفته است.
قاسم فتاحی افزود: تاریخ شفاهی ابزاری بسیار مناسب برای تدوین تحولات تاریخ معاصر ایران به ویژه انقلاب اسلامی و دوران هشت سال دفاع مقدس است .
وی اظهار داشت: هدف از برگزاری این نوع برنامه ها نشان دادن اهمیت و جایگاه ویژه تاریخ شفاهی است و همچنین بررسی نگاه نویسندگان آثار دفاع مقدس به تاریخ شفاهی و اهمیت این موضوع است.
سیده زهره علمدار نویسنده عرصه تاریخ شفاهی دفاع مقدس در پاسخ به سوال موانع و چالش های موجود در جمع آوری خاطرات شفاهی دفاع مقدس گفت: عواملی چون گذر زمان و فراموشی جزئیات وقایع و رخدادها، روحیات برخی از رزمندگان که هنگام یادآوری خاطرات خود را در آن فضا احساس می کنند و همچنین روحیات خاص برخی رزمندگان که گفتن خاطرات دفاع مقدس را نوعی ریا و خود نمایی می دانند برخی از مشکلات پیش روی ما در ثبت خاطرات است.
علمدار افزود: برخی از رزمندگان خاطرات شفاهی را همچون مصاحبه تلقی می کنند و تفاوتی بین مصاحبه و خاطرات شفاهی قائل نمی باشند و همین امر باعث می شود که به سختی بتوان با آنها ارتباط برقرار کرد و خاطرات این رزمندگان دلاور را ثبت کرد.
به گفته وی شرایط سیاسی و طرز فکر روایان نیز خیلی مهم است چرا که برخی از این راویان اکنون شاید طرز فکر دیگری داشته باشند نتوانند یا نخواهند به دلیل شرایط سیاسی خود کار هایی را که قبلا انجام داده اند است بیان کنند چرا که احساس می کنند به دلیل برخی ذهنیت ها برای خود و خانواده اش ممکن است مشکلی پیدا شود و به همین دلیل از گفتن تمامی وقایع خوداری میکنند.
این نویسنده تاریخ شفاهی اظهار داشت:یکی از ضرورت های مهم در این نوع تاریخ نگاری مستند سازی گفته های روایان و تطبیق با اسناد و مدارک است علمدار افزود: خو من بارها پیش آمده که برای خاطرات برخی رزمندگان به مناطق جنگی رفته و بیشتر اسناد را بررسی کرده ام .چرا که این امر باعث اعتماد بیشتر مخاطب به گفته های راویان خواهد شد.
وی دیگر چالش این نوع تاریخ نگاری را موازی کاری دستگا ها و نهاد های فرهنگی در جمع آوری خاطره نگاری از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس دانست.
ابراهیم رحیمی دیگر فعال عرصه ادبیان پایداری و نویسنده این حوزه نیز درباره مشکلات و چالش های این نوع تاریخ نگاری گفت: متاسفانه در این عرصه نیروی آموزش دیده و کار آزموده برای مصاحبه و ثبت خاطرات رزمندگان هشت سال دفاع مقدس نداریم و این مشکلی جدی است.
رحیمی افزود: مشکلاتی چون راضی نشدن رزمندگان برای مصاحبه و این که برخی از رزمندگان در ادامه راه همکاری جدی برای ثبت خاطرات نمیکنند از دیگر چالشهای تولید در ادبیات پایداری است که باید یک راه کار جدی برای آن مد نظر قرار گرفته شود.
رحیمی درباره ارزیابی از وضعیت تاریخ شفاهی دفاع مقدس استان گفت: متاسفانه وضعیت مطلوبی در این حوزه وجود ندارد و با وجود بیش از 46 هزار رزمنده دفاع مقدس در استان آثار بسیار کمی در این حوزه تا کنون ثبت و به چاپ رسیده است.
رحیمی گفت: برای رسیدن به وضعیت مطلوب در این حوزه باید ارگان های فرهنگی که در این حوزه فعالیت می کنند یک وحدت رویه داشته و با هماهنگی هم دیگر و برگزاری کارگاه های آموزشی و تربیت کردن فعالین این عرصه بتوانند آثار مطلوبی از خاطرات رزمندگان استان را به ثبت رسانند.
وی اظهار داشت: باید بتوانیم رزمندگان غیور و دلاور دفاع مقدس استان را راضی کنیم که خاطرات بکر و بیاد ماندنی خود را برای ثبت و ضبط ارائه کنند تا آیندگان از دلاور مردی این عزیزان باخبر شوند.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری این برنامه که به صورت زنده برگزار شد به دلیل محدود کردن صفحه های اینستاگرام حوزه هنری و پاتوق کتاب در فضای اسکای روم برگزار شد.
گفتنی است این میزگرد به دنبال سلسله نشست های فرهنگ و مطالعات پایداری چهارمحال و بختیاری برگزار شد که طبق برنامه ریزی های صورت گرفته قرار بر تداوم این گفت گو ها و بررسی آرا و اندیشه ی صاحبنظران و فعالین این عرصه است.