* با سلام خدمت شما استاد عزیز و ممنون بابت اینکه وقت شریفتان را در اختیار ما گذاشتید.
سلام و درود بر شما ! بنده هم از شما سپاسگزارم که شرایط این گفتگو را فراهم آوردید
* گرچه برای ما و اهالی شعر نام آشنا هستید، خواهش میکنم خودتان را برای مخاطبان ما بیشتر معرفی کنید.
همیشه پاسخ به این پرسش ، برایم سخت بوده است . امروزه روز به لطفِ دنیایِ مجازی ، همه از هم ، با خبریم و شناسایی زندگی یک شاعر ، کارِ سختی نیست ، بیوگرافی من هم بارها درجاهایی آمده است . اجازه می خواهم برای اولین بار به اختلافِ نقلِ قولِ تاریخ تولدم دراینجا پایان بدهم . واقعیت اینست که در شهریور ماه ۱۳۴۲ در شهرستان هرسین به دنیا آمده ام ولی در شناسنامه ام ، فروردین ۱۳۴۴ ثبت شده است. پس از تولدم ، چند سالی را در یکی از شهرستانهای استان همدان " شهر تویسرکان " زندگی کردیم ودوباره به زادگاهم برگشتیم و پس از پایان تحصیلات متوسطه ، وارد تربیت معلم شدم و بعد از سالها تدریس ادبیات فارسی ، درسال ۱۳۸۷ بازنشستگی و ... همین !
* استاد، شاعرانگی را چگونه معنا می کنید.
به قولِ شما " شاعرانگی " و به تعبیر من " جهانِ شعر " .
شعر ، جهانی ست سرشار از حکمت ، رمز و راز ، احساسات ، شگفتی ، شکنندگی ، عشق ورزی و ... بر اساسِ تجرلیات شخصی باید عرض کنم که هنر شعر ، زمانی به کمال می رسد که با علم شعر نیز همراه باشد ، می دانم کارِ سختی است ولی اگر یک شاعری که دارای نبوغِ شعری است بتواند با فنون بلاغت و صناعات ادبی و بدایع لفظی و معنوی و همچنین عروض و قافیه ، آشنایی کاملی داشته باشد، خودش می تواند راهنما و منتقد آثار خویش باشد و اینچنین شاعری کم تر دچار " آزمایش و خطا " می شود.
* جناب استاد اکرادی، کرمانشاه در ادبیات ایران از چه جایگاهی برخوردار است؟
کرمانشاه ، تقریباً از مشروطه به این طرف، به سهم خودش شاعران سرآمد و جریان سازی داشته است و انصافاً بیشتر از حدّ انتظار هم ظاهر شده است.
از این گذشته، در شعرِ سنّتی نیز، شاعرانی همچون : محمد حسین جلیلی " بیدار " / طهماسب قلی وحدت/ رشید یاسمی/ کیوان سمیعی/ یدالله بهزاد/ رحیم معینی/ هادی ارفع و احمد عزیزی را داشته ایم که هر یک از مشاهیر ایران زمین، به حساب میآیند.
* به نظر شما شعر امروز کرمانشاه در چه جایگاهی است؟
در حال حاضر، وضعیت شعر کرمانشاه، به صورت جمعی مطلوب است و به صورت فردی در برخی موارد، می شود گفت که حتّی شگفتانگیز است. در این بخش، اجازه می خواهم از هیچ شاعری، اسمی نبرم . شما می دانید که با همه ی این عزیزان، دوستی و رفاقت دارم و ممکن است نام یکی از این خوبان، فراموش شود که ذکر خیری از او داشته باشم لذا از ذکر اسامی این شاعران مطرح و سرآمد و شناخته شده، خودداری می کنم .
* قالبهای شعر شاعران این دیار آیا از تنوع لازم برخوردار است؟
از شعر سنتی گرفته تا سپید و نیمایی و از فارسی کرمانشاهی و کردی کرمانشاهی تا لکی و هورامی و کلهری و حتّی تُرکی سنقری ، همه و همه سبب شده اند که شعر کرمانشاه، آنگونه که در اینجا شاهدش هستیم، در هیچ کجای دیگر این کشور عزیز و دوست داشتنی، اینچنین گوناگونی و تنوّعی نباشد.
* درباره آثار تالیفی و آثاری که توسط شما تصحیح شده است توضیح مبسوطی بفرمایید؟
دو مجموعه شعر تاکنون از من ، به نامهای : " پُر از صدای حضور " و " تقدیر این نبود " چاپ شده است. گزیده غزلی هم تحت عنوان " لحظه های بی تو " در دستِ چاپ است که حوزه هنری کرمانشاه زحمت هماهنگی های آن را کشیده و قرار است توسط انتشارات " سوره مهر " به چاپ برسد.
چندین مجموعه نیز گردآوری کرده ام که بعضی از آنها عبارتند از: آیینه های ماندگار/ طعم خاک/ نسیم اندیشه/ دیوان حماسه وطن .
بیش از بیست کتاب را ویرایش کرده ام و کتابی هم تحت عنوان " شهدشیرین گذشت " نوشتم که شرح حال یکی از کرمانشاهیان است.
* اخیرا مجموعه شعری با عنوان سهم من آتش به بازار کتاب راه یافت، دراین بارهمخاطبان ما را بیشتر آشنا بفرمایید؟
همینطور است و پیش خبر و خبر اصلی آن مجموعه، توسط حوزه هنری کرمانشاه صورت پذیرفت و سپاسگزارم که اطّلاع رسانی کردید.
آره، مجموعه ی " سهم من آتش " در بردارنده ی آثار بسیار خوبی است از شاعر معاصر جناب آقای حسن پور رضایی. (استاد پور رضایی از بهترین های این روزگار است ) .
اجازه می خواهم که اشاره ی کوتاهی به دیوان " محرم کرمانشاهی " داشته باشم که پیش از " سهم من آتش " ویرایشش کردم ، این کتاب ارزشمند توسط استاد فرشید یوسفی گردآوری شد، متأسفانه بعد از حروفچینی، بر آن کتاب نظارت نداشتم و غلط های تایپی، برخی از شعر های مجموعه را دچار اشکال کرده است.
* به نظر شما روند شعر این سامان امید بخش است؟
چرا که نه ! خودِ حوزه هنری کرمانشاه، سالهاست که در بخش شعر و نویسندگی، آثار فاخری را تولید کرده و کلاس های آموزشی و تخصصی داشته و خوشبختانه هنرمندان خوبی را هم پرورش داده است.
* سخن پایان؟
و سخن پایانی ، سعدی که رحمت خداوند عزیز بر او باد می فرماید:
به جانِ زنده دلان سعدیا که مُلکِ وجود
نیرزد آنکه دلی را ز خود بیازاری
یاعلی مدد