به گزارش روابط عمومی مرکز تجسمی حوزه هنری به نقل از هنر آنلاین، حوزه فرهنگ و هنر بخاطر ماهیت فعالیتهای گروهی آن و همچنین شرایطی که برای ارائه آثار این بخش در محیطهای عمومی باید فراهم شود، بیشترین آسیب را از شیوع کرونا داشتهاند؛ در حدی که در تمامی دنیا فعالیتهای فرهنگی و هنری اغلب تعطیل شدهاند. در این بحران به وجود آمده، نقش دولتها برای پاسداری از هنر و فرهنگ که زمینهساز آینده یک کشور هستند، بسیار پررنگ شده و بسیاری از کشورها بستههای حمایتی مختلفی را برای این مهم تصویب کردهاند.
در ادامه نگاهی داریم به بستههای حمایتی که دولتهای اروپایی برای حمایت از فرهنگ و هنر به تصویب رساندهاند.
وزارت فرهنگ انگلیس در نشستی مطبوعاتی در گالری ملی لندن، بسته حمایتی دولت این کشور برای حمایت از هنر را رونمایی کرد. این بسته حمایتی که ارزش آن 1.57 میلیارد پوند، (حدود دو میلیارد دلار) است به سازمانهای میراث فرهنگی و فعالیتهای هنری، نمایشی، موسیقایی و... اعطا میشود.
در بیانیه بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا برای اعطا این بسته حمایتی آمده است:"این بودجه به پاسداری از بخش فرهنگ و هنر برای نسلهای آینده کمک میکند، زیرا این بسته حمایتی اطمینان میدهد که گروههای هنری و اماکن فرهنگی در سراسر انگلستان میتوانند در کنار هم بمانند و از کارمندان خود پشتیبانی کنند، در حالی که درهایشان بسته و پردههای آنها همچنان پائین است."
اگرچه در این بیانیه جزئیات تقسیم این بودجه ارائه نشده، اما جانسون تاکید کرد که این پول به بخشهای مختلفی از جمله سالنهای موسیقی و موزههای محلی انگلیس تعلق خواهد گرفت.
کمک دو میلیون دلاری انگلیس بالاترین رقم بسته حمایتی از هنر در اروپا است، زیرا پارلمان آلمان یک بسته حمایتی یک میلیارد یورویی (حدود 1.13 میلیارد دلار) را برای پرداخت و اداره بخش فرهنگ و هنر این کشور تصویب کرد که حدود 30 درصد کمتر از انگلیس است.
این بسته بر حمایت قبلی از طرف پارلمانهای منطقهای این کشور بنا شده است، زیرا بسیاری از تئاترهای این کشور با بودجه دولت آلمان فعالیت میکنند و حدود 70 تا 80 درصد از درآمد خود را از شهرداریهای ایالت خود دریافت میکنند.
از سوی دیگر وزارت فرهنگ فرانسه نیز هفته گذشته در بیانیهای اعلام کرد که مبلغ 5 میلیارد یورو را برای حفظ شرایط فعالیتهای فرهنگی و هنری متعهد میشود، اما بخش اعظم این بودجه که بیشتر از بستههای حمایتی انگلیس و آلمان است، شامل مزایای بیکاری و ابتکاراتی برای حفظ مشاغل هنری است که این بخش از حمایتها از سوی کشورهای انگلیس و آلمان ارائه نشده است.
از سویی دیگر ایتالیاییها نیز که بسیاری از مشاغل این کشور در کنار میراث فرهنگی و فعالیتهای هنری ایتالیا توسعه یافتهاند، یک صندوق توسعه به مبلغ 245 میلیون یورو برای حمایت از شرکتها و فعالان عرصه هنرهای نمایشی این کشور در حین تعطیلی فعالیت نمایشی تأسیس کردهاند.
همچنین وزیر فرهنگ اسپانیا، خوزه مانوئل رودریگز اوریبس ماه گذشته اعلام کرد اگر کشورش در طول بحران ویروس کرونا چیزی یاد گرفته باشد، این است که آنها باید برای تحکیم اهمیت سیاستهای فرهنگی اروپا همکاری کنند.
وی خواستار تطابق این موضوع با اولویتهای استراتژیک اتحادیه اروپا مانند «توافقنامه سبز اروپا و برنامه دیجیتالی اروپا» شد تا کشورهای عضو اتحادیه اروپا از سیاستهای فرهنگی خود عقب نمانند.
او همچنین از بسته حمایتی 76 میلیون یورویی برای محافظت از هنر، آنچه که او "یکی از بخشهای اساسی کشور اسپانیا" نامیده سخن گفت و از بودجه ویژه 780 میلیون یورویی برای کمک به مشاغل فرهنگی رونمایی کرد.
اما سایر کشورهای کوچکتر اروپا نیز بستههای حمایتی مختلفی را برای بخش فرهنگی و هنری متعهد شدهاند. سخنگوی وزیر فرهنگ هلند در بیانیهای گفت: "هلند حدود 600 میلیون یورو برای محافظت از زندگی فرهنگی خود متعهد شده است."
وی توضیح داد که این بسته حمایتی شامل موزهها و اقداماتی برای کمک به هنرمندان خود اشتغال است.
در ایرلند نیز یک صندوق برای حمایت از هنرمندان با عنوان «تثبیت» تشکیل شده که اختصاص 20 میلیون یورو توسط دولت این کشور برای آن پیشنهاد شده است. اما بسیاری از فعالان فرهنگی و هنری آن را ناکافی توصیف کردند و نسبت به عواقب آن هشدار دادند.