به گزارش روابط عمومی مرکز تجسمی حوزه هنری به نقل از هنر آن لاین، حراج هنر قرن بیستم خاورمیانه ساتبیز که قرار بود 24 مارس (5 فروردین) برگزار شود به دلیل شیوع ویروس کرونا در لندن و قرنطینه شدن این شهر معلق شد تا به شکل آنلاین برگزار شود. سایت حراجخانه ساتبیز طی اطلاعیهای اعلام کرد با توجه به دستورالعملهای دولت انگلیس، حراج هنرهای خاورمیانه قرن 20 این حراجخانه تعلیق شده تا به شکل فروش آنلاین از 27 تا 31 مارس (8 تا 12 فروردین) برگزار شود.
در این حراج 71 اثر از هنرمندان کشورهای ایران، مصر، ترکیه، لبنان، مراکش، عراق، فلسطین و... عرضه شده بود که در این رویداد 17 اثر از 13 هنرمند ایرانی نیز حضور داشت. اما با تغییر رویه حراج ساتبیز برخی از مجموعهداران که مایل به فروش آثار خود در حراج آنلاین نبودند، آثار خود را از این رویداد خارج کردند و برخی دیگر از صاحبان آثار نیز شرط فروش اثر خود را رسیدن به قیمت کمینهای که برای آثارشان در حراج در نظر گرفته شده بود، قرار دادند. همین موضوع باعث شد تا نیمی از آثار حراج آنلاین هنر قرن بیستم ساتبیز به فروش نرسد.
البته برگزاری آنلاین حراج ساتبیز باعث شد تا حراج این دوره از هنر خاورمیانه با افت محسوسی روبرو شود؛ زیرا حراج هنر خاورماینه ساتبیز در سال 2019 با فروش کلی 3.485.000 به پایان رسیده بود؛ اما در این دوره با افت بیش از 1 میلیون و 300 هزار پوندی، با فروش کلی 2.193.625 پوند به کار خود پایان داد.
بر اساس شرایط پیش آمده در حراج آنلاین هنر خاورمیانه ساتبیز، اما باز هم هنر ایران توانست جایگاه مناسبی را در هنر خاورمیانه برای خود ثبت کند و با فروش کلی 268.750 پوندی تنها 6 اثر هنرمندان ایرانی، توانست بیش از یک هشتم فروش کلی این دوره حراج ساتبیز را به هنر ایران اختصاص دهد.
ذیقیمتترین آثارحراج هنر قرن بیستم خاورمیانه ساتبیز
با کنار رفتن اثر محمود سعید هنرمند فقید مصری (گرانترین اثر این دوره حراج ساتبیز) از حراج آنلاین؛ تابلو "بلوکها" محمد ملهی هنرمند مراکشی شگفتیساز این دوره از حراج شد. این اثر که با قیمت پایه 55 هزار تا 65 هزار پوند عرضه شده بود با فروش 399.000 پوندی رکورددار حراج هنر خاورمیانه ساتبیز در سال 2020 شد.
جایگاه دوم نیز به هنرمند فقید عراقی محمود صبری تعلق گرفت. از این هنرمند 7 اثر در این دوره از حراج عرضه شده بود که تنها 4 اثر او به فروش رسید و تابلو "خانوادهای از کشاورازان" این هنرمند به قیمت 300 هزار پوند چکش خورد.
اما جایگاه سوم گرانترین آثار حراج خاورمیانه ساتبیز به هنرمند فقید ایرانی بهمن محصص با تابلو "تئیریاس از آینده بیشتر نمیداند" با قیمت فروش 150 هزار پوند اختصاص یافت.
تابلو " تئیریاس از آینده بیشتر نمیداند" بهمن محصص سومین اثر گرانقیمت حراج هنر خاورمیانه ساتبیز
آثار ایرانی حراج خاورمیانه ساتبیز
در حراج هنر قرن بیستم خاورمیانه ساتبیز 3 اثر از منیر شاهرودی فرمانفرماییان، 2 اثر از بهمن محصص، 2 اثر از منوچهر یکتایی و آثاری از پرویز تناولی، لیلی متین دفتری، منصور قندریز، مسعود عربشاهی، فرهاد مشیری، فرامرز پیلارام، رضا درخشانی، صادق تیرافکن، کامروز آرام و هدیه شفیعی ارائه شده بود که در این میان تنها 6 اثر به دلیل ارائه پیشنهادهای آنلاین بیشتر از کمینه و بیشنیه در نظر گرفته شده توسط حراج ساتبیز به فروش رسیدند.
بر این اساس از بهمن محصص دو اثر نقاشی و مجسمه به فروش رسید؛ تابلو نقاشی این هنرمند با عنوان "تئیریاس از آینده بیشتر نمیداند" که با قیمت پایه 120 تا 180 هزار پوند عرضه شده بود با قیمت 150 هزار پوند فروش رفت. مجسمه "سگ و مرد" این هنرمند نیز که با قیمت پایه 25 تا 35 هزار پوند عرضه شده بود با قیمت 68.750 پوند چکش خورد.
منیر شاهرودی فرمانفرماییان نیز که در این حراج سه تابلو داشت، اثری از مجموعه آیینههای این هنرمند چون به قیمت کمینه ارائه شده نرسید به فروش نرفت و تنها دو تابلو نقاشی او نیز که هر کدام به قیمت پایه 8 تا 12 هزار پوند عرضه شده بودند با قیمتهای 11.250 و 10 هزار پوند فروش رفتند.
اثر بدون عنوان فرامرز پیلارام نیز که با قیمت 20 تا 30 هزار پوند عرضه شده بود با قیمت 22.500 هزار پوند فروخته شد و اثر هدیه شفیعی نیز که با قیمت 5 تا 7 هزار پوند ارائه شده بود با قیمت 6.250 هزار پوند فروش رفت.
مجسمه "سگ و مرد" بهمن محصص که با قیمت 68.750 پوند فروخته شد
اثر بدون عنوان فرامرز پیلارام که با قیمت 22.500 هزار پوند فروخته شد
تابلو نقاشی از منیر شاهرودی فرمانفرماییان که با قیمت 11.250 پوند فروخته شد
تابلو نقاشی از منیر شاهرودی فرمانفرماییان که با قیمت 10.000 پوند فروخته شد
اثر هدیه شفیعی که با قیمت 6.250 پوند فروخته شد